نسیم خانم

نکات پزشکی

نسیم خانم

نکات پزشکی

ماهیت بیماری اختلال وسواسی و انواع اون

در خیلی از مواقع این دو مورد با هم اشتباه گرفته می شن، در حالی که دو مقوله متفاوت هستن. توی اختلال شخصیت وسواسی در افرادی بروز می کنه که انعطاف ناپذیر هستن و خیلی خشک و سرد به نظر میان! این افراد از پیدا کردن دوست، ازدواج کردن، بچه دار شدن، تعویض خانه و هر موردی که باعث بر هم خوردن شرایط روتین اونها بشه، فراری هستن و نمی تونن از اون به خوبی استقبال کنن. تشخیص اختلال شخصیت وسواسی به عهده روان شناس و روانپزشکه، چراکه همه افراد واقعا دچار اختلال شخصیت وسواسی نیستن و فقط علائمی از این اختلال ممکنه توی اونها وجود داشته باشه!

در مقابل افراد دارای وسواس اجباری به گونه ای هستن که اون فرد افکار و اعمالی رو به طور تکراری انجام می دن، با این که خود اون فرد هم می دونه که رفتار یا اعمالش تکراری هستن، ولی یه حس درونی اجباری بهش می گه که حتما باید این کار رو انجام بده، هر چند بر خلاف میل باطنیش باشه!

علائم بروز و علت ایجاد وسواس عملی یا فکری در افراد چیست؟

  • سن: تجربه محققین نشون داده که غالبا وسواس توی حدود سن بلوغ بروز پیدا می کنه و اگه به خوبی در همون زمان درمان نشه به شدت افسارگسیخته می شه!
  • هوش: تحقیقات نشون داده که افراد وسواسی اکثرا از هوش متوسط و بالاتر از متوسط برخوردارن!
  • خانواده: در بین فرزندانى که والدین اونها معمولا محکومشون می کنن وسواس بیشتر دیده می شه.

درمان و راه مقابله با وسواس چیست؟

برای درمان وسواس، می شه از روان درمانی و رفتارشناختی بهره برد. در این روش، فرد به تدریج با عامل ترس رو به رو می شه و این تکرار به تدریج از ترس فرد کم می کنه.

به طور مثال فردی که دائما دست هاش رو می شوره رو در محیطی کثیف برای یه مدت قرار می دن تا با رو به رو شدن با ترس بدن بتونه واکنش های معقول رو برنامه ریزی کرده و پیش فرض قرار بده!

هر آنچه باید درباره بیماری وسواس بدونیم

اختلال وسواس دارای الگوی افکار و ترس های غیر منطقیه که شما رو به انجام رفتارهای تکراری مجبور می کنه. این وسواس ها و اجبارها با فعالیت های روزانه تداخل پیدا می کنن و باعث ناراحتی های شدید میشن.

شما ممکنه سعی کنید ناراحتی هاتون رو نادیده بگیرید یا اونها رو متوقف کنید، اما این فقط اضطراب شما رو افزایش میده. در نهایت، شما احساس می کنید به انجام اقدامات اجباری بیش از پیش مجبور هستید؛ حتی اگه با وجود تلاش برای نادیده گرفتن و یا خلاص شدن از اون افکار، همچنان به عقب میرید. و این چرخه تباهی رو به وجود میاره، یعنی شما هرچه بیشتر دست و پا می زنید، بیشتر در این مرداب غرق می شید.